Wethouders Rob Mos en Ingrid Wolsing waren enthousiast over de Groendag. Foto: Karin van der Velden

Wethouders Rob Mos en Ingrid Wolsing waren enthousiast over de Groendag. Foto: Karin van der Velden

Groendag voor bewoners Bloemenbuurt

Wonen

DIDAM - Bewoners van de Bloemenbuurt konden zich zaterdag bij de Groendag laten informeren over de energievoorziening in de nieuwe wijk. Het was meteen een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten. En er kon gestemd worden over het openbaar groen en de voorzieningen in de wijk

Door Karin van der Velden

Wie wilde kreeg een rondleiding in het wijkproductiestation, waar tien warmtepompen straks de warmte voor 220 huizen produceren. Dat gebeurt door koude buitenlucht langs buizen met een vloeistof te leiden, die koude in warmte omzet. Eigenlijk het principe van een omgekeerde koelkast. Het opgewarmde water gaat door 4,5 kilometer aan leidingen naar de woningen toe. Het afgekoelde water stroomt terug en wordt opnieuw opgewarmd. In het station staan ook zes ketels, die kunnen in geval van nood gebruikt worden en om pieken op te vangen. Het station staat straks, omringd door groen, in een park waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Door spelden bij foto’s te prikken, konden bewoners aangeven welke voorzieningen ze graag in het Bloemenpark willen hebben. Fruitbomen, huisjes voor vogels, vleermuizen en egels scoorden hoog, net als bankjes en andere zitplekken. Maar weinig mensen bleken behoefte te hebben aan een activiteitenbord. Verrassend was het hoge aantal stemmen op kunstelementen.

Duurzaam Didam
De Coöperatie Duurzaam Didam presenteerde zich ook in een van de kramen. Zij willen gezamenlijk met bewoners bijdragen aan de verduurzaming en vergroening van de leefomgeving in Didam, te beginnen in de Bloemenbuurt. Een andere doelstelling is het zorgen voor sociale samenhang, voorkomen dat iemand eenzaam thuis zit en zorgen dat mensen elkaar helpen waar dat kan, duur hulpvragers en hulpaanbieders aan elkaar te koppelen.

Openbaar groen
Groen nam een belangrijke plek in tijdens de Groendag. Bewoners konden stemmen over de haagjes die als tuinafscheiding in de straten komen. Elke straat kon kiezen tussen een laurier-, esdoorn of beukenhaag. Er werd bijna unaniem voor de laurierhaag gekozen. Die bloeit en blijft in de winter groen. Minder duidelijk was de uitslag voor favoriete beplanting. Het worden geen witte bloemen, maar een van de kleurrijke mengelingen. Groeiend Groen maakte op verzoek van Plavei vier voorbeelden voor de voortuinen. De beplanting die daarin verwerkt was, stond als voorbeeld bij elkaar. Dat gaf een goed beeld. Om een begin te maken met de tuin, konden toekomstige bewoners gratis een plant uitzoeken, een hortensia bijvoorbeeld of een vlinderstruik. Kinderen konden van resthout vogelhuisjes maken. 

Gratis ijs en smoothies
Elke bezoeker kon genieten van gratis ijs. Op een duurzame manier kon een smoothie gemaakt worden. Even ingrediënten kiezen, in een blender doen en dan fietsen om de blender z’n werk te laten doen.
Wethouders Rob Mos en Ingrid Wolsing bezochten de Groendag. Zij waren enthousiast omdat verschillende organisaties gezamenlijk zo’n informatieve en gezellige dag organiseerden.


bloemenbuurtdidam.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant