Een zaal voor mantelzorgers luisterde naar het afwisselende optreden van A Sign Of Friendship. Foto: Karin van der Velden
Een zaal voor mantelzorgers luisterde naar het afwisselende optreden van A Sign Of Friendship. Foto: Karin van der Velden

Ooh het lijkt zo gewoon, maar het is toch bijzonder

ma 15 nov 2021, 19:20 Zorg

DIDAM - Een zinnetje uit het lied ‘Laat de zon in je hart’ zegt het precies zoals het is. Mantelzorgers vinden de zorg voor een dierbare vaak de normaalste zaak van hun leven. Maar dat is het niet. Montferlandse mantelzorgers werden daarom op 11 november in het zonnetje gezet.

Door Karin van der Velden

Het liedje werd gezonden door het koor A Sign Of Friendship, dat de mantelzorgers met een optreden verraste. Zo’n honderd mantelzorgers kwamen bij Juffrouw Tok voor een fijne middag, die door Welcom werd georganiseerd. Na het optreden werd een viergangen menu geserveerd.

In Montferland zijn zo’n elfduizend mantelzorgers. Zij zorgen voor een familielid of iemand anders in hun omgeving. Sommigen vinden de zorg voor een dierbare zo vanzelfsprekend dat ze zichzelf niet eens als mantelzorger zien. Als professionals de zorg zouden moeten overnemen zou de gemeente tussen de 71 en 98 miljoen euro per jaar extra kwijt zijn. 

Mantelzorgers gaan nog weleens over hun eigen grenzen heen. Soms zijn ze zelf ook niet meer de jongste, maar willen ze alles doen om ervoor te zorgen dat een hulpbehoevende partner of ouder zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. De gemeente heeft een wettelijke taak om mantelzorgers te ondersteunen. Dat kan zijn door informatie en advies te geven of emotionele steun. Maar ook praktisch en materieel door hulpmiddelen te verstrekken of bij aanpassing van een woning.

Welcom
In Montferland is Welcom de organisatie waar mantelzorgers terecht kunnen voor ondersteuning. Er worden bijvoorbeeld lotgenotenbijeenkomsten georganiseerd. Mantelzorgconsulent Marja Lukassen vertelt dat hier hele goede tips worden uitgewisseld, het delen van ervaringen geeft het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Mantelzorgmaatjes kunnen tijdelijk de zorg even overnemen en zo de taak van een mantelzorger verlichten. “Mantelzorgen heeft heel veel impact op iemands leven. Er zijn mantelzorgers die nooit meer even spontaan weg kunnen, omdat degene waar ze voor zorgen niet alleen kan blijven. We kunnen nog wel wat vrijwilligers gebruiken die een keer met iemand een praatje maken, wandelen of de krant lezen.”

25 jaar mantelzorger
Wilfried Balduk uit Loerbeek is al 25 jaar mantelzorger. Hij woont bij zijn moeder van 95. “Onze woning is gelukkig aangepast, mijn moeder heeft alles op de begane grond. Op maandag, woensdag en vrijdag gaat ze al zo’n 15 jaar naar de dagopvang bij Totaalzorg. Anders zou ze maar alleen in huis zitten. Nu komt ze lekker onder de mensen.

Wilfried werkt al 34 jaar als productiemedewerker bij Exerion in Ulft. Elke morgen staat hij om half vijf op en legt hij spullen klaar die zijn moeder die dag nodig heeft. De thuiszorg komt haar later die morgen helpen met aankleden. Tegen half drie is Wilfried weer thuis. Hij zorgt dan voor het eten. “Ik ben vrijgezel en heb altijd bij mijn moeder gewoond. De laatste 25 jaar zorg ik voor haar.” Daarvoor heeft Wilfried de hele wereld over gereisd. Zes weken met een caravan door Nieuw Zeeland, acht weken in Azië. Nu zijn de vakanties wat dichterbij. Met vrienden naar Duitsland bijvoorbeeld. De familie Balduk is een hechte familie. “We zorgen ook voor elkaar. Als ik op vakantie ga, maak ik een rooster, zodat elke dag iemand komt.”

Welcom krijgt de complimenten van Wilfried voor het organiseren van een gezellige mantelzorgdag bij juffrouw Tok. Het zingen van Sign of Friendship was prachtig en het eten was perfect.” Bij Welcom vindt Wilfried ook steun: “Als hij vragen heeft, kan ik Marja bellen en dan vertelt ze mij waar ik moet zijn.” Mantelzorgen betekent namelijk ook dat je dingen voor een ander regelt. “Net als veel andere oudere mensen, kan mijn moeder niet met een computer omgaan. Soms is het weleens lastig, dan word je van het kastje naar de muur gestuurd. Laatst heb ik van negen tot half elf aan de telefoon gehangen. Tja, die mensen zijn ook druk. Je moet een beetje positief blijven.”

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag over mantelzorgondersteuning, dan kunt u terecht bij de mantelzorgconsulenten Marja Lukassen (m.lukassen@welcommail.nl) of Elize Navis (e.navis@welcommail.nl) of via telefoonnumer 0316-292828.