Aan het begin van de middag zat de stemming er al goed in. Foto: Karin van der Velden
Aan het begin van de middag zat de stemming er al goed in. Foto: Karin van der Velden

‘Als u weg zou vallen, dan heeft Nederland een probleem’

Zorg

DIDAM - Mantelzorgers uit Montferland werden op 9 november in het zonnetje gezet. Met een gezellige middag bij Jan&Jan werd waardering uitgesproken voor mensen die voor een naaste zorgen.

Door Karin van der Velden 

Er waren zo’n 125 mensen uit heel Montferland naar de Mantelzorgmiddag gekomen, evenredig verdeeld uit alle Montferlandse kernen. De Mantelzorgmiddag is elk jaar in een andere kern.

Mantelzorgconsulente Marja Lukassen opent de middag: “Met deze middag willen we namens de gemeente en Welcom laten zien dat we waardering hebben voor wat u allemaal voor uw naaste doet. Soms zelfs 24 uur per dag. U bent het maatschappelijk kapitaal van de samenleving. Als u weg zou vallen, dan heeft Nederland een probleem. U heeft er niet voor gekozen, maar het is u overkomen.”

Deze middag doet veelzijdig muzikaal entertainer een muziekbingo met de mensen: “Hoor je een lied van een artiest die op jouw bingokaart staat, streep ‘m dan af. Er is een prijs voor de eerste horizontale en verticale rij, het maakt niet uit welke. En voor de hele kaart. Heb je een valse bingo, dan moet je een liedje zingen.” Dat niet iedereen alle artiesten die op de kaart staan, kent is niet erg. Na elk liedje, dat Guus zelf zingt, roept hij de naam van de artiest.

Wethouder Ingrid Wolsing neemt even de gelegenheid om namens het college en de gemeenteraad waardering uitspreken. Ze weet heel goed hoe zwaar het soms is: “Mijn moeder zorgde heel lang voor mijn vader, die in een rolstoel zat. Ik zag dat ze altijd haast had, onderweg niet even met iemand een praatje kon maken, want stel je voor dat mijn vader haar nodig had. Altijd die zorg, altijd alles zelf doen. En dan had mijn moeder nog mazzel dat ze een hele gezellige man had. Mensen vroegen haar altijd hoe het met Benny ging, maar nooit hoe het maar haar ging.

“Er komen steeds meer mensen die zorg nodig hebben en er zijn minder mensen die zorg verlenen. Dan komt er veel op de mantelzorger neer. Met deze bijeenkomst willen we een beetje waardering laten zien.”

Mantelzorgers aan het woord
“Het was een goed verzorgde middag, de mensen die er waren, hebben veel plezier gehad”, vertelt Ruud van der Kaa (82), die al heel lang voor zijn vrouw zorgt. “Aansluitend aan de muziekbingo konden we genieten van een lekker warm en koud buffet, daar staat Jan&Jan wel om bekend.”

Ruud ziet de middag als waardering voor iedereen die mantelzorger is. “Uiteindelijk besparen we de gemeenschap veel geld omdat het werk dat wij doen niet gedaan hoeft te worden door mensen die betaald moeten worden. Je bent 24 uur per dag mantelzorger. Ik ben ook eerder weggegaan, omdat ik mijn vrouw niet te lang alleen wil laten. Plony werkte zelf in het ziekenhuis tot ze dat door Artritis psoriatica niet meer kon. Ik stond 25 jaar in Kilder aan school, de laatste tien jaar als directeur. Op mijn vijftigste kreeg ik een herseninsult en moest ik ook stoppen met mijn werk. Gelukkig ben ik weer behoorlijk opgeknapt. Als vrijwilliger hielp ik op school met het installeren en onderhouden van computers. 

“Het huishouden werd voor mijn vrouw steeds zwaarder, ze kon op een gegeven moment geen aardappel meer schillen. Toen heb ik het eten koken overgenomen. Nadat ik hartproblemen kreeg, hebben we Kilder verlaten en zijn we in het Panhuis in Didam kleiner gaan wonen. Plony heeft zes maanden in Zorgcentrum Den Ooiman gewoond toen ze getroffen werd door het syndroom van Guillain-Barré en na een paar mislukte hernia-operaties loopt ze, inmiddels vijf centimeter kleiner, achter een rollator. Gelukkig hebben we in ons leven samen ook hele mooie dingen mogen doen.

Anouk (58) zorgt voor haar vader van 90, die de laatste jaren fysiek heeft ingeleverd. Ze helpt met financiële dingen, gaat mee naar de dokter als dat nodig is en heeft contacten met zorgverleners. “Vader heeft thuiszorg en huishoudelijke hulp. Soms is het voor hem moeilijk te accepteren dat hij ouder wordt. Hij wil wel ouder worden, maar niet oud zijn! Hij kan gelukkig nog veel zelf, maar is toch wel vijf dagen van de week bij ons in beeld. Hij woont alleen en dan zijn de avonden vaak lang. Mijn zus en ik zorgen met veel liefde voor hem, dat heeft hij ook altijd voor ons gedaan. Je bent er ook in gedachten altijd mee bezig. Als we een weekend of een zondag weggaan, vraag je je al gauw af wat zal vader nou doen. En we zorgen er altijd voor dat we bereikbaar zijn.
“Het zijn vooral ouderen die de mantelzorgmiddag bezoeken. Daar is het programma ook op aangepast.” Anouk zegt er meteen lachend bij: “Je kunt het ook nooit iedereen naar de zin maken. Het was een hele gezellige middag hoor, maar ik heb zelf wel behoefte aan een andere invulling. Bijvoorbeeld dat er een bepaald onderwerp behandeld wordt voor mantelzorgers die naast hun baan en gezin voor een ouder zorgen. En dat je dan ook ervaringen kunt delen. Ik kan dat gelukkig ook wel met mijn zus. Soms zit je er doorheen en ik vraag me dan af hoe anderen weer energie krijgen en energie vasthouden. Daar zou ik weleens over willen sparren.”

Een van de medewerksters van STMG vertelde Anouk over de mantelzorgmiddag: “Dat vond ik zo attent! De gemeente en Welcom geven veel aandacht aan mantelzorgers. Ik voel me echt gewaardeerd.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal