Karin van der Velden.

Karin van der Velden.

Column Karin van der Velden: Er gaat al zoveel goed

Opinie

Als ik door ons mooie Montferland loop, fiets of rijd, zie ik dat het landschap steeds meer verandert. Waar we vroeger dachten dat de wereld er voor ons was, zijn we er ons steeds meer van bewust dat wij er ook voor de wereld zijn. En dat we goed voor die wereld moeten zorgen. 

Het klimaat verandert, je kunt er over discussiëren welke invloed wij daarop hebben. Zolang de aarde bestaat zijn er perioden van extreme kou en extreme hitte geweest. Ons mooie Montferland is zo’n tweehonderdduizend jaar geleden ontstaan door opstuwing van het landijs. We leven nu in het tijdperk dat we Holoceen noemen, het is een interglaciaal tijdperk. Dat wil zeggen een warmer tijdperk tussen twee ijstijden. Het Holoceen is 11.700 jaar geleden begonnen toen het klimaat warmer werd. Als de aarde ruim elfduizend jaar geleden niet was opgewarmd, hadden we hier waarschijnlijk niet eens kunnen wonen. Toen Karel en ik laatst in Drenthe waren, hebben we daarover veel geleerd.

We zijn een tijd niet zo zuinig op de aarde geweest. De geleerden van toen vonden het niet zo nodig. Na de oorlog moest er vooral veel voedsel worden geproduceerd. Er werd toen door boeren geprotesteerd tegen ruilverkaveling en schaalvergroting. Voortschrijdend inzicht, nieuwe geleerden en plotseling krijgen de ‘inhalige’ boeren daarvan de schuld. Gek hè, dat ze boos zijn?

Diezelfde boeren zijn al jaren bezig om de wereld weer een beetje mooier te maken. We gingen laatst in Duitsland tanken en zagen twee weilanden met koeien naast elkaar. Het gras van de wei in Nederland stond vol met boterbloemen. De wei in Duitsland was egaal groen. Nederlandse boeren zorgen voor biodiversiteit door akkerranden met bloemenmengsels in te zaaien. Tussen de akkers en weilanden door zie je ‘verwilderde’ stukjes land, het is het Paradijs voor de Patrijs! Hertjes, hazen en weidevogels worden beschermd door ze voor het maaien met mensen, drones en warmtebeelden te zoeken.

Het centrum van Didam is op de kop gezet, onder de grond zitten infiltratiebuizen en kratten die het water opvangen. Boven de grond is er veel groen, meerstammige bomen vangen het fijnstof af. Dat helpt tegen hittestress. Bermen worden beperkt gemaaid en worden door de bloemenzee steeds kleurrijker. Naaldbomen, de productiebossen van na de oorlog, maken plaats voor loofbomen. Gevarieerd, want we weten nu dat je ziektes, eikenprocessierupsen en letterzetters in de bomen krijgt als er te veel van een soort staat.

We kijken vooral naar de dingen die niet goed gaan, maar laten we eens trots zijn op alles wat al wel goed gaat.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant