Afbeelding

Zwerfafval

Opinie

Zwerfafval

Netjes en keurig. Vroeger was ik allergisch voor die woorden. Ze hoorden thuis bij de burgerlijke moraal van de jaren vijftig en daar hadden wij, exponenten van de jongerencultuur eind jaren zestig, geen boodschap aan. Alles vonden we ‘goed waardeloos, weet-je-wel’. Liever lui dan moe.
Die laisser-faire-houding kwam mij wel uit want een toonbeeld van netheid was ik niet. Dat bleek al op de lagere school waar ik steevast een 6 kreeg voor netheid, ongeveer het laagste cijfer dat je kon krijgen. Mijn kamer was een zooitje. En dat werd niet veel beter toen ik later als vrijgezel op kamers ging wonen. Overal lag wat, kleren, boeken, elpees, borden met etensresten, vuil bestek, etc.
Wel wisten de dames, met wie ik in het leven have en goed deelde, enige verbetering in mijn gedrag te bewerkstelligen maar een spic en span huishouding, waarin alles staat te blinken en stofvrij is, nee, dat was aan mij niet besteed.
Je bent echter nooit te oud om te leren en de wijsheid komt met de jaren. Nu zie ik wél het belang van een schone omgeving in, zowel binnen als buiten. Daarom vind ik het een goede zaak dat er in de gemeente Montferland diverse zwerfafvalbrigades actief zijn. Gewapend met handschoenen, knijpers en vuilniszakken gaan inwoners van onder meer Didam, ‘s-Heerenberg, Stokkum, Beek, Loerbeek en Kilder op gezette tijden op pad om de rommel in hun directe leefomgeving op te ruimen.
In het Bergherbos, waar ik regelmatig wandel, ligt ook steeds meer rotzooi. Vooral na het weekend is het raak; papieren servetjes, blikjes en plastic. Kan me nog een wandeling herinneren waarbij een ex-vriendje van mijn dochter alle rommel, die hij onderweg tegenkwam, oppakte en in zijn rugtas deed. ‘Uitslover’, was mijn eerste gedachte maar ik corrigeerde mezelf onmiddellijk in de zin van ‘nee, juist goed, als iedereen dat deed zou het op aarde niet zo’n bende zijn’.
Als je ziet wat mensen weggooien in bochten van in– en uitritten van snelwegen dan is dat dieptriest. Lege bierblikjes, plastic flessen, wc-papier, luiers, de inhoud van volle asbakken, ja soms zelfs half geopende vuilniszakken. In de Brabantse bossen is de situatie nog beroerder met al dat drugsafval. Triest. Zo’n houding deugt voor geen meter. Als iedereen er zo over dacht zou ons land in een mum van tijd veranderen in een grote vuilnisbelt.
Strandgangers kunnen er ook wat van. Ga maar eens aan de kust kijken op een tropische dag. Het strand ligt vol troep. Rotzooi die niet wordt opgeruimd belandt vaak in zee. Vervolgens kunnen zeedieren erin verstrikt raken en stikken.
Al die rotzooi is niet allen slecht voor de natuur, denk aan al dat plastic in de oceanen, het werkt ook verloedering in de hand en heeft op termijn effect op de volksgezondheid. Genoeg redenen om te stoppen met die weggooi-mentaliteit en sympathieke acties als die van zwerfafvalbrigades in woord en daad te ondersteunen. Dus zeg ik: opgeruimd staat - nou vooruit dan maar - netjes!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant