Afbeelding

Carnaval weer helemaal terug

Opinie

Carnaval weer helemaal terug

Hoewel ik carnaval niet meer zo fanatiek vier als vroeger, is het toch een feest waar ik naar uitkijk. Dit jaar was het weer als vanouds. De jaren zonder optocht in het begin van het jaar leken helemaal vergeten. Niet alleen door corona, maar ook door harde wind was er een aantal jaren geen optocht. Ik heb de optochten in Kilder en Didam gezien. In Kilder, Braamt en Zeddam is carnaval altijd een week voor de officiële datum. Zo kunnen groepen en wagens in meer optochten meedoen. Goed over nagedacht. 

De optochten waren weer een geweldig schouwspel. Wat een creativiteit! En wat een werk was er weer gestoken in de verschillende wagens en ook in de kleding. Ik zag krabben, prachtige pauwen compleet met veren, cupcakes en draken. Met emmers en wasmanden werden bijzondere hoofddeksels gemaakt. Ik heb veel bewondering voor de mensen die dat allemaal bedenken en uitvoeren. Mijn creativiteit ligt op een ander gebied ;-).

Er waren ook jaren dat het verboden leek om onderweg te lachen. Dan liepen mensen met een biertje in hun hand met strakke blik in de optocht. Dat is nu wel anders, in Didam had iedereen zelfs ondanks de regen veel lol. Het leukst vind ik de loopgroepen die interactie met het publiek zoeken en die onderweg actief zijn. Zoals de dames met de strandbal die ze op een doek lieten balanceren. Wat een schik! En dat jong en oud samen in één groep lopen, carnaval gaat zo van generatie op generatie over.

De muziekvereniging van Kilder mag altijd voorop in de optocht lopen. Dan gaat de muziek niet verloren in het geluidsgeweld dat sommige wagens laten horen. Weer terug bij het begin, haasten de muzikanten zich om de spullen op te ruimen, waarna we bij een van de leden op de oprit de rest van de optocht bekijken. Natuurlijk met een hapje en een drankje. Anders dan in Didam, gaat de optocht in Kilder door woonwijken, op veel opritten staan groepen te kijken.

In Didam liepen meerdere muziekgroepen mee, tussen wagens met een acceptabel geluidsniveau. Dat vind ik wel jammer, soms hoor je door het gedreun van de bassen de muziek niet eens. Een dweilorkest kan dan letterlijk wel inpakken. Veel muziekgroepen lopen ook daarom niet meer mee in de carnavalsoptocht. 

Muziek maken tijdens carnaval doe ik sinds mijn zestiende. Ik weet nog goed dat ik de eerste keer mee mocht met een dweilorkest in Zevenaar. Karel, met wie ik sinds 2010 een relatie heb, ontfermde zich toen al een beetje over mij. We begonnen de dag bij ons thuis en hij raadde me aan om melk te drinken, dan had ik een beschermlaagje in mijn maag en kon ik wat meer bier drinken. Ik weet niet meer of het hielp.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal